- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Transport til/fra og i Berlin


Af Søren Clauding - juli 2013


Berlin ligger populært sagt lige om hjørnet. Det er en af grundene til at Berlin er den mest besøgte udenlandske storby blandt danskere - foran andre metropoler som Paris og London. Man kan rejse til Berlin på nær sagt enhver tænkelig måde. Rejsetiden er relativt kort og vælger man bilturen, kan man ofte medbringe langt mere end fly-, bus- og togrejser giver mulighed for.

 

Personbil til og fra Berlin:

Der er motorvej hele vejen fra den dansk/tyske grænse ved Padborg, Puttgarden og Rostock.

Afstande: Padborg-Berlin: 430 km. Puttgarden-Berlin: 400 km. Rostock-Berlin: 230 km.

Vil man køre i bil i Berlin centrum skal bilen være miljøgodkendt. I praksis overholder alle nyere personbiler miljøkravene, men det skal godkendes ved at man køber en grøn mærkat, en "Umweltplakette", hos f.eks. enten TÜV eller Dekra - eller FDM i Danmark. Vi kan anbefale adressen TÜV, Holzhauser Strasse 142d, D-13509 Berlin (åbningstider: Mandag-torsdag: 08:00-16:30, fredag 08:00-14:00). Prisen er 5,5 Euro, adressen er meget tæt ved Autobahn E26, der fører ind i Berlin fra nord, og betjeningen hurtig og ubesværet. Man skal fremvise bilens registreringsattest. Læs mere om miljøgodkendelsen hér >>>


Den kunne vi have monteret mere synlig - men sådan ser den ud


Trafikken i Berlin ikke så tæt som man oplever i f.eks. Paris, London og Rom. Tyske bilister er gode til at følge færdselsreglerne, men den berlinske mentalitet med at sige tingene meget direkte og ligeud kan godt medføre, at andre trafikanter beklager sig højlydt over den måde, hvorpå også turister færdes i byen. Bliver man overfuset af en irriteret medtrafikant, er der kun ét godt råd: En undskyldende hånd op i luften, og lad det ikke ødelægge humøret og resten af opholdet.

 

 

Det er ikke svært at finde parkeringspladser i Berlin, men det er stort set alle steder forbundet med p-afgift. Ofte vil den bedste løsning være, at parkere bilen i tilknytning til overnatningsstedet, i p-kældre el.lign. og siden anvende taxi eller de offentlige transportmidler.

 

Fly til og fra Berlin:

Rigtig mange danskere besøger Berlin med fly - det er selvfølgelig særlig attraktivt, hvis man bor tæt ved en lufthavn, ellers kan "startomkostningerne" hurtigt løbe op. Der reklameres ofte med meget attraktive flypriser, men disse gælder mindst ligeså ofte alene afgange på uhensigtsmæssige tidspunkter. Man kan hurtigt få ekstraomkostninger til taxi, ekstra ophold, dyrere restaurationsbesøg osv. hvis ikke man rejser, når man føler det mest bekvemt. En billig måde at transportere sig til centrum fra Tegel er allerede i lufthavnen at købe et dagskort til de offentlige transportmidler og benytte dem.

 

Omvendt ligger Berlins lufthavn, Tegel, tæt ved bycentrum. Afstanden til centrum er ikke større end afstanden mellem Kastrup lufthavn og København centrum. Det nye lufthavnsprojekt i Schöneberg har store finansielle vanskeligheder og fungerer ikke endnu. Og den tidligere "luft-bro-lufthavn", Tempelhof, er omdannet til et i øvrigt enestående messeområde og rekreativt område. 

 

Transport i Berlin

Berlin har et fremragende offentligt transportsystem bestående af U-Bahn (Metro), busser og sporvogne. Man kan købe dagskort til 7,5 Euro eller anskaffe et "Berlin Welcome Card". De giver begge fri transport med de offentlige transportmidler og sidstnævnte inkluderer et utal af rabatmuligheder lige fra museumsbesøg til restaurationsbesøg og sightseeing. Det er store rabatter, der er tale om - ofte 25 procent. Et to-dages kort koster 18,5 Euro. Læs om Berlin Welcome Card hér >>>


U-Bahn.

Berlin er en cykelby i næsten ligeså høj en grad som de danske byer og Amsterdam. Man kan leje cykler for en dag, typisk for 10 Euro. Deutsche Bahn har cykel-automater med -stativer stående mange steder i byen, så man ikke behøver returnere cyklen til det sted, man har hentet den. Det kræver dog at man er tilmeldt systemet. Link til Deutsche Bahn "Call a bike" >>>. Der er også mulighed for at leje elektriske cykler, eksempelvis hos Berlin Segway Tours, som også udlejer andet end segways.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>