- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arromanches-les-Bains:

Sænkekasserne i forgrunden dannede bropiller til transport af kampvogne og krigskøretøjer fra landgangsfartøjerne.


70-året for D-Dag:

Et monument over fortiden tilgængeligt i nutiden


Af Søren Clauding – maj 2014


 

Caen Memorial og D-Dag museum

 


D. 6. juni 1944 påbegyndte de allierede nationer landsætningen af 3 millioner soldater på kysten ud for byen Caen i Normandiet. Dermed havde de allierede igangsat den måske mest afgørende operation under 2. verdenskrig, som lykkeligvis endte med nazi-styrets undergang og Europas befrielse.

 

Kyststrækningerne nord for Caen blev valgt, fordi nazisterne ikke anså det for sandsynligt, at en landsætning ville finde sted netop dér. Selvom General Wilhelm Richter befandt sig i en bunker i Caen, og derfra overvågede forsvaret af ”det 3. rige”, kom operationen som en stor overraskelse og derfor var der i militær forstand tale om en enestående succes.

 

Den midlertidige havn

I praksis blev der på blot 9 måneder opbygget en mobil havn, transporteret fra den britiske sydkyst til Normandiet på næsten ingen tid. Havnen bestod af kæmpemæssige betonklodser, en slags sænkekasser, og mange af disse kan fortsat ses ud for stranden i Arromanches-les-Bains.

 

Her ligger de som kæmpemæssige monumenter over fortidens modbydeligheder – eller rettere den kolossale indsats, som det var nødvendig at gøre for at komme modbydelighederne til livs.

 

Normandiet har siden 2. verdenskrig været på verdenskortet, ikke mindst pga. af den rolle, regionen spillede under krigen på vej mod dens afslutning. Og i 70-året for D-Dag er det mere end nogensinde en grund til at aflægge området et besøg.

 

70 år er tæt ved den gennemsnitlige levealder, der er efterhånden kun ganske få mennesker tilbage på jorden, der selv har oplevet den ødelæggende krig. Derfor er det af stor betydning, at man erindres om begivenhederne dengang i et beskedent håb om, at menneskeheden et eller andet sted er blevet klogere.

 

Caen er omdrejningspunktet

Caen spillede som ”hovedstad” i regionen en stor rolle umiddelbart efter D-Dag. Der blev i tiden efter udkæmpet voldsomme kampe i området, og naturligt nok er også Caen omdrejningspunktet for de historiske mindesmærker og museer, der – heldigvis – præger regionen.

 

I byen Caen bør man besøge Caen Memorial, som med en række effekter bringer de besøgende gennem forløbet og giver mulighed for indlevelse på alle niveauer. Caen Memorial er bygget oven på den bunker, hvorfra nazi-generalen Wilhelm Richter styrede sit forsvar af nazisternes besatte områder i Nordfrankrig.

 

Nyåbnet i Caen Memoriel er selve den underjordiske bunker, som består af lange parallelt liggende gange. Hér kan man få indblik i ”livet” i bunkeren, og ikke mindst en idé om hvordan forsvaret af Caen blev håndteret.

 

Arromanches-les-Bains

Kører man under sit besøg i Caen ud til kysten, er det oplagt at besøge Arromanches-les-Bains. Hér finder man et af mange D-Day museer, som forklarer store dele af praktikken bag landsætningen d. 6. juni 1944.

 

Men den største oplevelse er man selv herre over: At forestille sig hvordan de kolossale sænkekasser blev sejlet ind, etableret og siden fungerede som en midlertidig havn, hvorfra kampvogne og anden udrustning kunne landsættes. På stranden og i vandet ud for Arromanches-les-Bains ligger de hen som urokkelige fantasi-skabende minder.


Værdifulde links til D-Dag besøget i Normandiet:

 

Normandiets turistorganisation >>>

 

Caens turistorganisation >>>

 

D-Dag museet i Arromanches (på dansk) >>>

 

Arromanches 360 >>>

 

70-året for D-Dag >>>

 

70-året for D-Dag (på dansk) >>>

 

Caen Memorial >>>

 

American Battle Monuments >>>

 

You-tube video om D-Day >>>

 

 

Caen Memorial: General Richters bunker, nedgangen til bunkeren og en Willy's Jeep fra 2. verdenskrig.

 

  

Et af D-Dag-museerne ligger i Arromanches-les-Bains blot 10 km fr Caen.  Udgangen fra bunkeren under Caen Memorial.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>