- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det pompøse museum "Caen Memorial" huser hele historikken omkring D-Dag.


Caen og Normandiet:

Omdrejningspunkt for D-Dag – og meget, meget mere

Af Søren Clauding


Caen og Le Clos Saint Martin


2014 er 70-året for D-Dag, dvs. den dag i 1944, hvor de allierede påbegyndte landsætningen af i alt 3 millioner soldater på det europæiske fastland. Dagen, hvor det hele begyndte, er 6. juni, og landsætningen var begyndelsen på afslutningen af 2. verdenskrig.

 

Men byen Caen, som er hovedby for i alt 9 kantoner i regionen Basse-Normandie, og regionen Normandiet er meget andet end den historiske betydning. Der er tale om enestående natur, vide sandstrækninger, fremragende kulinarisk produktion, kendt for Calvados og Cidre og hjemsted for store kunstnere. Eksempelvis finder man netop i Normandiet den ejendom, som lagde motiver til Claude Monéts enestående malerkunst. Normandiet anses også for impressionismens hjemstavn.

 

Byen Caen er kendt for sine historiske bygninger fra Vilhelm Erobrerens tid (han er også begravet i byen), og huser cirka 115.000 indbyggere – i nabolaget af 420.000, hvis man tæller omegnen med.

 

Tæt ved kysten

Der er blot 10 kilometer til Den engelske Kanal og de store strande, som kendetegner Nordmandiets kystområder. Gennem byen løber floden Orne og området er desuden kendetegnet ved et utal af småfloder som gør regionen yderst frugtbar.Ligeså historisk byen er, ligeså moderne er den i mange henseender. Eksempelvis har Caen en yderst usædvanlig busbane, hvor køretøjerne er en mellemting mellem bus og sporvogn, styret af et enkelt spor og med hjul som en bus. Det gør den komfortable og stilfærdige.

 

Afstanden til Caen er i bil omkring 150 kilometer længere end til Paris. Men Normandiet og Caen har så meget at byde på, at vil man krydre et besøg i Byerne By med et møde med både historie, kunst og natur er det hele indsatsen værd.

 

Særudstillinger

Caen Memorial er en slags hoved-museum for D-Dag. Museet er yderst moderne og opført på toppen af den bunker, hvorfra nazi-general Richter forsøgte at styre slagets gang i perioden før og efter de allieredes landsætning. I anledning af 70-året for D-Dag har man åbnet flere særudstillinger og bunkeren er nu også blevet gjort tilgængelig for publikum. Hér kan man i selve bunkeren, som er opbygget som et par sammenhængende lange gange, fornemme hvordan ”livet” i bunkeren var, dengang da verden var i krig.

 

Gode links til Caen og Normandiet:

 

Normandiets turistorganisation >>>

 

Caens turistorganisation >>>

 

D-Dag museet i Arromanches (på dansk) >>>

 

Arromanches 360 >>>

 

70-året for D-Dag >>>

 

Caen Memorial >>>

 

American Battle Monuments >>>

 

Impressionismens hjemstavn >>>

 

Claude Monets ejendom og museum >>>

 

Cidre-ruten >>>

 

Bayeux-tapetet >>>


Lavvande ved den brede strand ud for Arromanches-les-Bains 10 kilometer fra Caen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>