- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Et besøg værd: Skibselevatoren i Thieu i Belgien


af Søren Clauding - november 2013


Skibselevatoren i Thieu i Belgien

 

Lige syd for den belgiske motorvej, A7, blot 13 kilometer øst for byen Mons, ligger et af verdens imponerende og yderst usædvanlige bygningsværker: Strépy-Thieu Skibselevatoren. Den er har til opgave, at forbinde to dele af en af de belgiske hovedvandveje, Canal du Centre, som er en del af det net af kanaler, der forbinder floderne Meuse og Scheldt. Selve kanalen er blot 20,9 kilometer lang, men niveauforskellene er så store, at de belgiske myndigheder i 1982 igangsatte det imponerende byggeri af en 73 meter høj skibselevator, som kan løfte indtil flere af de store flodpramme, som kendetegner det mellemeuropæiske flod- og kanalnet.

 

Skibselevatoren stod færdig i 2002 og havde da kostet 160 millioner Euro og den var indtil 2008, hvor der i Kina blev bygget en 113 meter høj skibslift som en del af det kæmpemæssige Three Gorges dæmningsanlæg, verdens højeste skibselevator. Men det er værd at bemærke, at Thieu er en enkeltstående elevator, hvilket i sig selv er en imponerende foreteelse.

 

6-8 minutter pr. tur

Konstruktionen består af to store "badekar" på 112 meters længde. de er 12 meter brede og kan mønstre en vanddybde på op til 4,15 meter. Hver elevator er placeret på hver side af centertårnet og ved hjælp af kæmpemæssige modvægte i beton, af stort set samme vægt som selve de fyldte "elevatorstole", kan man med fire elektromotorer kontrollere karenes bevægelser op og ned. Selve elevator turen kan gøres på 6-8 minutter afhængig af vejrforhold og belastning.

 

Skibselevatorer er i øvrigt ikke en ny opfindelse. Hvor vi på vore breddegrader er mere vant til sluser til at udligne forskelle i vandhøjder, blev de første skibselevatorer på Canal de Centre i Belgien bygget i perioden 1888 til 1919. I kombination med to sluser håndterede fire skibeelevatorer den niveauforskel, som nu klares af blot et enkelt bygningsanlæg.

 

De gamle elevatorer er fredet iht. UNESCO World Heritage listen og har man tid på vejen, typisk til og fra Frankrig, er det bestemt et en oplevelse, ikke bare at blive imponeret over den moderne elevator, men også at opleve, hvor langt man var nået for 100 år siden.

 

Beliggenhed: 50.47806; 4.11000. Læs mere f.eks. hér >>>


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>