- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Prøv det på Fanø: Strandsejlads for alle


Af Søren Clauding - august 2017


Så nemt er det, at "sejle" på stranden - Interview med Adrian fra Club Fanø. Udvidet version af del 3 i Rejseprogrammet om Fanø.


At begive sig ud på oceanet, for at få vind i sejlene og mærke blæstens kræfter, kan for mange være et større projekt. Og man bør ikke give sig i kast med det, uden at have en rutineret skibsfører ved sin side. Anderledes er det, hvis man giver sig i kast med strand sejlads. Her skal man i hvert fald bære sig utilgiveligt tankeløst ad, hvis man ender med en tur i vandet.

 

Strandsejlads er en spændende og avanceret sportsgren, men den kan også dyrkes uden den store indsigt. Da vi stiftede bekendtskab med strandsejlads, var 10 minutters instruktion tilstrækkeligt.


Tag med på en "onboard" tur i en Blokart. For at have et sted at montere kameraet, valgte vi en Blokart med barnesæde. Uden vægt i venstre side - det var lidt af en udfordring. Se selv. Videoen kan også ses i Fuld HD.


En strandsejler for nybegyndere er en slags trekantet gokart. I stedet for motor har den et sejl placeret i midten, sejlets størrelse afgør, hvor hurtigt man ”sejler”, og kursen holder man bl.a. ved hjælp af et enkelt cykelstyr, som dirigerer det enlige forhjul.

 

Det er egentlig meget simpelt, hvad videoen her på siden gerne skulle understrege. Man skal fange vinden med sejlet og siden kan man styre effekten, altså trykket fremad, ved at trække eller slække på det tov, der afgør sejlets vinkel.

 

Ligesom på et sejlskib

Man skal helst køre på tværs af vinden. Hvis sejlet da er spændt helt op, kan man køre rigtig hurtigt (helt op til 90 km/t, når man er meget øvet). Omvendt, hvis sejlet løsnes helt, så vil det automatisk rette sig ind efter vindretningen, og så kommer man ikke ud af flækken.

 

Det er klogt, at have ”kørebriller” i form af f.eks. solbriller på, når man strandsejler – så får man mindre sand i øjnene – og styrthjelm er obligatorisk (og udlånes af den, man lejer strandsejleren af). Fleksible handsker med et godt greb er også hensigtsmæssigt, og det vil man typisk også kunne låne. Derpå er det blot at komme af sted på de kæmpemæssige flade strandarealer, der omgiver vestsiden af Fanø.

 

Kyndig instruktion følger med

Vi blev betjent af Adrian, en ung mand, tilknyttet Club Fanø, som roligt og pædagogisk fortalte, hvordan man gjorde, det er også ham, der kan høres i radioindslaget om strandsejlads. Han var den hjælpende hånd, når man havde brug for det, og sørgede selvfølgelig for at de såkaldte ”Blokarts”, som blev benyttet, var i køreklar og sikker stand. Blokart er i øvrigt den dominerende producent af strandsejlere.

 

Bemærk, at vejret kan været afgørende for en sejltur: Der kræves typisk mellem 5 og 10 sekundmeter vind og det skal ikke regne… Derfor, selvom man har booket, er det en god ting lige at tjekke op med instruktøren, om turen nu også bliver til noget, nogle timer inden man "lægger fra kaj".

 

Hér kan man booke sin "sejltur":

 

Link til Club Fanø


  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>