- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kik mod syd fra Empire State Building. I baggrunden det nye One World Trade Center på 541,32 meter inkl. antenne.


New York: Det SKAL man opleve:

New Yorks skyline: De kolossale skyskrabere


af Søren Clauding - august 2014


New Yorks skyline findes ikke magen til noget sted i verden. Det var hér skyskraberne opstod, den klipperige undergrund på Manhattan er det bedste fundament for de kolossale himmelstræbende bygninger, det moderate vejrlig og milde klima underbyggede byens udvikling.

 

I dag overgås samtlige skyskrabere i New York enkeltvis af endnu højere bygninger andre steder i verden, men intet sted i verden finder man de overvældende bygningsværker med en omfattende historie og pakket ind i en international atmosfære som i USA’s største by. Billedet til venstre viser den nyopførte One WTC, som er den højeste bygning af de ialt fire skyskrabere i det nye World Trade Center.

 

De fleste af skyskraberne har man ikke adgang til, med mindre man har et godkendt ærinde. Men et par af de mest kendte giver offentligheden adgang – mod betaling, naturligvis: Empire State Building og Rockefeller Center.

 

Empire State Building

Førstnævnte var i mange år verdens højeste bygning, men hvad angår arkitektonisk skønhed overgås den af mange skyskrabere i New York, f.eks. Woolwoth bygningen og Chrysler bygningen fra 1913 og 1930 (se billederne nedenfor). Chrysler bygningen kan man beskue fra toppen af Empire State Building - Woolworth ligger for langt væk. Men køen kan være lang og tålmodigheden blive sat på prøve. Især fordi man ved at oplevelsen af mange findes endnu større på toppen af Rockefeller Centre ”Top of the Rock” (link til Empire State Building).

 

Top of the Rock

Fra toppen af GE bygningen i det skelsættende butiks- og kontorkompleks, som blev etableret i 1920’erne og i dag inkluderer 19 selvstændige men sammenhængende bygninger, har man den bedste udsigt over Central Park og den nordlige del af Manhattan og mod syd ikke mindst Empire State Building i sin imponerende storhed, og i baggrunden de nye fire tårne i World Trade Centre. Man er ikke helt så højt oppe som på toppen af Empire State Building, men udsigten er bedre, køen kortere og entréen lavere (link til Top of the Rock).

 

Skyskraber museum

Vil man mere i dybden og få indsigt i såvel skyskrabernes historie, deres udvikling og sammenhæng med tilsvarende bygninger andre steder i verden bør man besøge Skyskraber museet. Det ligger i The Wall Street lige nord for Battery Park (link til Skyscraper Museum).

 

New York: Oplevelsernes by >>>

 

Læs mere om det man SKAL opleve i New York >>>

 

Læs videre om museer og Broadway shows >>>


New York Skyline set fra Liberty Island.

Udsigt mod nord fra Empire State Building.

Udsigt mod nord fra Top of the Rock. GE-Bygningen i Rockefeller Center er blot 266 meter høj men byder på en bedre udsigt end Empire State Building.

 

  

Woolworth bygningen (tv) opført i 1913 og er 241,9 meter høj er en af New Yorks smukkeste skyskrabere. Flankeret i baggrunden på billedet af den 417 meter høje One WTC (med spir måler bygningen 541,3 meter. Til højre toppen af den imponerende Chrysler-bygning fra 1930 på 318,5 meter.

 

Gadekik mod syd (6th Avenue) fra Empire State Building.

 

Rockefeller Center GE-Bygningen                                                                Souvenir-butik i Empire State Building


Link til New Yorks skyskrabere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>