- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Central Park - kik mod Central Park West.


New York: Det SKAL man opleve - plus lidt praktik


Af Søren Clauding – august 2014


Der er oplevelser nok i New York til et helt liv. Men har man kun nogle få dage i USA’s storby no. 1, er der oplevelser, man ikke kan være bekendt, at forlade byen foruden. Nedenfor skitseret i vilkårlig rækkefølge. Vær dog opmærksom på nogle praktiske forhold, som især gør sig gældende, hvis man oplever New York i højsæson’en: Tålmodighed, tålmodighed og atter tålmodighed. Og en anden ting, som europæiske turister ofte glemmer: Man skal regne med små 9 procent i skat på stort set alle køb og der forventes mindst 15 procent i drikkepenge på restauranter.

 

New York er verdens rejsemål nr. 2 efter Paris. Men hvor der er masser af plads i Paris, er New Yorks vigtigste seværdigheder koncentreret på den sydlige halvdel af øen Manhattan. Det giver ofte lange køer. Er man tidligt på færde, har lyst til også at opleve byen, når vejret ikke er på éns side, eller tager chancen lige inden lukketid, er køerne kortere.

 

CityPASS og MetroCard

Lidt kortere kan de også blive, hvis man benytter turistkontoret New York City & Company’s mulighed for at købe det officielle CityPASS (link til New York CityPASS hér >>>). Det giver fri adgang til en række oplevelser og har man planer om at besøge de fleste af dem, der er omfattet af City-pass’et, er der også mange penge at spare. Desuden springer man hvert sted billetkøen over og visse steder kan man også følge en "fast-lane", så man kommer hurtigere igennem.

 

Det er desuden en god idé at købe et MetroCard, f.eks. til 7 dage, hvis man opholder sig i byen en uge. Det gælder både til undergrundsbanen og bybusserne og koster i skrivende stund 30 dollars for en uge. Det kan bestilles hjemmefra, men kan også købes f.eks. ved indgangen til de større Metrostationer. Bemærk: Betaling med kontanter ved billetsalgs-kiosken – ingen kreditkort hér. I automaterne kan man udmærket anvende de mest anerkendte kreditkort.

 

Man kan også tage cyklen. New York har et udmærket bycykel system. Men et godt råd: Er en cykeltur på programmet, så tag cykelhjelm med hjemme fra. Trafikken er ikke vanskelig, men bilisterne er ikke indstillet på cyklister på samme måde som vi er vant til i Danmark og europæiske byer som f.eks. Amsterdam.

 

Frihedsgudinden:

Et besøg på Liberty Island kræver virkelig tålmodighed og måske også planlægning. I hvert fald hvis man vil op i statuen, som er en gave fra Frankrig til New York i anledning af 120 året for uafhængighedserklæringen. Ellers tager man færgen, som afgår fra Battery Park – det grønne område på Manhattans sydspids tæt ved Metrostationerne Battery Pl/Greenwich St og South Ferry Terminal.

 

Staten Island Færgen

Hvis man fravælger, at sejle ud til Frihedsgudinden, kan man tage den gratis sejltur med til den store ø syd for Manhattan, Staten Island. Staten Island færgerne afgår i princippet hvert 15. minut døgnet rundt, sejlturen fra Manhattan til Staten Island tager 25 minutter, man går simpelthen blot ombord, nyder turen, stiger af på Staten Island og går ombord igen. Man kan naturligvis benytte lejligheden til at udforske øen, hvor alting foregår i et noget mere roligt tempo end på Manhattan. På Staten Island er der også et righoldigt kulturliv.

 

En sejltur omkring New York, med udsigt til den imponerende skyline er også en yndet aktivitet, om end en smule passiv. Men er vejret til det, kan man jo nyde solen undervejs.

 

Central Park

En anden gratis forlystelse er spadser turene i Central Park. Parken er kolossal som alt i New York, men tjener et formildende formål som en modsætning til det pulserende storbyliv. Den er lige ved hånden, lige nord for Downtown Manhattan. Parken er smuk, rolig og man får mange steder et direkte indtryk af hvordan det har været muligt, at bygge de uendeligt mange skyskrabere på den sydlige del af Manhattan: Den sydlige del er en klippeø, så man har kunnet bygge kolosserne direkte på klipperne – og i Central Park skyder de mange steder op af jorden.

 

New York: Oplevelsernes by >>>

 

Museer og Broadway shows >>>

 

Skyskrabere og New Yorks skyline >>>


Central Park.


Vejen til Liberty Island:

 

Først står man i kø, så sikkerheds-cheches man og så sejler man. Tilbage i omvendt rækkefølge. Det kan godt tage sin tid...

 

Man kan også tage sejlturen forbi Liberty Island til Staten Island. Her er ingen kø og fornøjelsen er gratis.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>