- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den berømte japanske bro, som er motivet i et af Claude Monets mest berømte billeder. Dengang, han malede det, var der flere åkander en da vi besøgte Giverny.


 

Udflugt fra Paris: Besøg Claude Monets hus og have samt ”Musée des Impressionismes”

 

 


Af Søren Clauding – juni 2014


 

 

Indslag i Rejseprogrammet: Et besøg i Claude Monets have i Giverny med masser af kvækken i baggrunden

 

 

 

 

Hvis støjen, benzinosen og det pulserende liv i Paris bliver for meget, og man længes efter natur, blomster og masser af ro, er løsningen et besøg i Giverny. Giverny er under alle omstændigheder et besøg værd, også selvom kunst ikke er ens store lidenskab. I den lille bitte landsby, cirka en times kørsel fra Paris (med tog eller bil) tilbragte den berømte maler, Claude Monet det meste af sit liv, og det har i den grad sat sit præg på stedet.

 

Claude Monet havde ikke bare sans for at udtrykke naturen i sine malerier. Han er kendt som impressionismens grundlægger og han så naturen i alle dens detaljer i dens ganske skønhed. Derfor er det sted, hvor han levede fra 1883 til sin død i 1926 valgt med omhu.

 

Berømt mens han levede

Claude Monet er en af de kunstnere, der faktisk opnåede både berømmelse og anerkendelse på et tidligt tidspunkt i sit liv. Han kunne sælge sine malerier, måske netop fordi han med sin impressionistiske tilgang til naturen formåede at bringe den ind i menneskers bolig. Det var og er jo ikke alle, der havde sådanne omgivelser at stå op til om morgenen, som Claude Monet skabte i sit hus i Giverny.

 

Fordi han blev anerkendt, fordi han kunne sælge sine malerier, tjente han også mange penge. Og dem investerede han i en stor landejendom. Jorden blev kunstnerisk designet med oceaner af blomster og med en så romantisk forskelligartethed, at det den dag i dag er en enestående oplevelse at spadsere rundt i haven. At bevæge sig fra det ene blomster-landskab til det andet, på en forårsdag akkompagneret af kvækkene fra de formentlig tusindvis af frøer, der holder til i den selvsamme berømte søg, hvor ét af Claude Monets kendteste billeder stammer fra: Den japanske bro over åkandedammen.


   

 Den berømte åkandedam med måske tusindevis af frøer - det lyder i hvert fald sådan.


Haven er en ubeskrivelig oplevelse, og den komplementeres af Claude Monets hus, en pragtvilla på, gætter vi på, over 500 kvadratmeter, med plads til tjenestefolk og de 6-7 fastansatte gartnere, der sikrede at Monet året rundt havde naturen ved hånden, så han blot kunne gå ud og male den.

 

Hjulpet af tuben

Monet havde et enestående talent, men han var også hjulpet af en af datidens store opfindelser indenfor malerkunsten: Tuben. I den holdt malingen sig frisk, man kunne medbringe den i naturen og malerne behøvede ikke at fastholde erindringen for siden at omsætte den i maleriet inde i atelieret, når han kom hjem. Men der skulle arbejdes hurtigt, fordi farverne skiftede i takt med at dagen gik. Det mestrede Claude Monet og måske også derfor blev hans produktion så stor.

 

I Giverny finder man også det gamle hotel, hvor kunstnere boede, når de var på besøg i landsbyen. Og man finder et ultramoderne museum, ”musée des impressionismes”, hvor man ikke ser mange af Monets billeder (for de hænger rundt om på verdens store og velhavende museer), men museet formår årets rundt at arrangerer selvstændige udstillinger baseret på impressionistisk malerkunst fra hele verden. Her kan man købe billetter til både museet og Claude Monets ejendom. Prisniveau: Voksen (både museum og ejendom): 16,5 Euro (2014-priser).

Fakta:

Giverny ligger midt mellem Paris og byen Rouen i Normandiet.

I bil:

Man kører af motorvej A13 og kører fra mod byen Vernon. Derfra er der god skiltning. Giverny optræder ikke umiddelbart på en navigator, men findes på Garmin Nüvi navigatorer. Indtast adressen på museet. Claude Monets hus og have ligger et par hundrede meter derfor. Der er rigeligt med parkeringspladser i området.

Med tog:

Stå på linjen mellem Saint-Lazare i Paris med retning mod Rouen, stå af i Vernon og tag bus eller taxi de sidste kilometer til Giverny.

 

Musée des Impressionnismes Giverny

99, Rue Claude Monet

27620 Giverny

Bemærk at museet holder åbent fra 28. marts til 2. november (2014 datoer) fra 10-18, men der er sommerlukket i galeriet med særudstillinger i perioden 30. juni-10. juli så personalet også kan få lidt ferie…

Links:

Musée des Impressionnismes Giverny


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>