- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik på billedet og se det større


Sightseeing i veteranbussen:

En uforglemmelig oplevelse der forener fortid og nutid


af Søren Clauding - september 2013


Der er mange måder, hvorpå man kan opleve Samsø. På hesteryg, på cykel, man kan spadsere, køre i egen bil - eller man kan tage en tur med veteranbussen.

 

Efter sigende skulle det være den selvsamme bus, som medvirkede i den berømte film med Dich Passer i hovedrollen fra 1963, som netop havde titlen "Bussen". Om det er helt den samme, hersker der nogen tvivl om, men uanset om det er tilfældet eller ej, er veteranbussen på Samsø kraftigt renoveret og fremstår i dag som et flot og bemærkelsesværdigt møde med fortiden. Og en tur i bussen er en stor oplevelse.

 

"Sandfærdige løgnhistorier"

Det skyldes ikke mindst bussens nutidige ejer, Svend Larsen. Fra en adresse i Ballen kører Svend sightseeingture i den gamle bus på den smukke ø. Han fortæller undervejs, som han selv udtrykker det, "sandfærdige løgnhistorier". Han gør det på en underholdende, fantasifuld og humoristisk måde og Svend er en ligeså stor del af oplevelsen om veteranbussen selv.


    

Klik på billederne og se dem større


Bussen skulle være bygget i Danmark, baseret på en Chevrolet Six fra 1934. Det er nok ikke helt ved siden af, men biler fra den tid eksisterer der ikke mange af, med mindre de er gennemgribende renoveret hen ad vejen. Ifølge Svend har bussen kørt rutefart på Samsø i perioden fra 1934 til 1969. I den sidste del af perioden var det Svends svigermor, der ejede det busselskab, som forestod driften, bussen blev solgt i 1969 og har undervejs kørt som museumsbus i Tyskland indtil den via Den Blå Avis kom tilbage til Samsø, fortæller Svend.


   

Klik på billederne og se dem større


Nyere motor

Så sent som i fjor blev den oprindelige 6-cylindrede Chevrolet motor fra 1930'erne udskiftet med en noget nyere maskine (blot omkring 50 år gammel), som har ligget i en øl-bil, der kørte i København. Det gav den 130 hestekræfter i stedet for de oprindelige cirka 65. Ikke uvæsentligt, når den gamle bil skal klatre op af de kraftige stigninger til udsigtspunktet ved Banebjerg.

 

Køreturen er en usædvanlig oplevelse, bussen larmer, knurrer og pruster. Den er godkendt til at køre med den formidable hastighed af 45 km/t - selvom den nye motor vil kunne få den til at køre meget hurtigere. Men styring, vejgreb og ikke mindst bremserne lægger de fysiske begrænsninger for, hvor hurtigt man kan komme rundt på Samsø. Det er en køretur i nostalgisk tempo, fastslår Svend Larsen.

 

Kontaktdata

Busturene udgår fra "Balliwood" - en tøjbutik på Åvej i Ballen. Man kan høre om tider og pladsmuligheder på tlf. 21 53 12 04, på e-mail: info@balliwood.dk og læse mere på Svends webside >>>.

 

Sightseeing i veteranbussen

 

Uddybende Sightseeingtur i Veteranbussen og interview med busejer Svend Larsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>